krf karta blogg

abida_liten
En pärla i öknen

Hon, Abida Mohamed, sitter uppflugen i fönstret bredvid spanska Audiencia Nacionals utlåtande om folkmordet. En vacker bild men samtidigt så otröstligt sorglig. Abida är ordförande för vår partnerorganisation NOVA och hon säger att ha Kristna Fredsrörelsen som partner är unikt och helt nödvändigt för deras utveckling. För att vi fokuserar på ickevåld, är opolitiska och stödjer dem långsiktigt.

Västsaharier, ett folk som fram till mitten på 1900-talet levt sitt liv som nomader, tältat och försörjt sig i ökenområdet som numera ligger i norra Mauretanien, västra Algeriet och det nu ockuperade området söder om Marocko, med en lång kust mot Atlanten.

Sedan gick något snett, väldigt snabbt, i mitten på 1970-talet, då den spanska ockupationsmakten överraskande skrev över Västsahara till Mauretanien och Marocko. Trots att Internationella domstolen precis beslutat att västsahariern hade rätt att rösta om sin egen självständighet.

Sedan dess har 40 år gått och ingen lösning är i sikte. En bakbunden FN-insats samt en ännu mer tandlös särskilt sändebud gör att det är Marockos kung som dikterar villkoren: etablerar grön energi på ockuperad mark, anordnar klimatmöte i Rabat och proklamerar sitt engagemang för ett hållbart företagande. Var finns svensk utrikespolitik? För bara ett år sedan var Sverige på väg att erkänna Västsahara. Tandlöst.

NOVA är en ungdomsorganisation som startades av ett gäng inspirerade västsaharier som såg kraften i ickevåldets attityd och bestämde sig för att skapa en ickevåldsrörelse bland västsahariska unga för att möjliggöra en ny vision om hållbar fred. Nu, fyra år senare börjar det röra på sig och NOVA har samlat ett gäng entusiaster som har sett ljuset – ickevåldets kraft.

Vi har precis genomfört ett utbyte mellan ickevåldstränare från Sverige som kom till Rabouni och spenderade en vecka tillsammans för att inspireras och lära av varandra. Vilken glädje att se alla dessa ickevåldsanhängare prata, leka och analysera tillsammans.

Här blir det kristallklart vilken sprängkraft ickevåld har. Det blir också tydligt att vi från Kristna Fredsrörelsen gör skillnad för människorna som är engagerade i NOVA, vi injicerar dem med en vitamindos med hopp och idéer.  Och vi åker hem med väskorna fulla av konkreta exempel om att ickevåld gör skillnad. Vi gör skillnad.

Text: Lotta Sjöström Becker